Kattens första år.

AVMASKNING:
En kattunge från oss är avmaskad 3 ggr innan leverans och skall därefter avmaskas vid 6 månader och vid 1 år. 
Detta görs även om katten är tänkt som innekatt. Det finns receptfria maskmedel på apoteket, personligen ger jag mina katter Axilur, (men nu är ju alla våra katter ute så mycket de vill och utsätts för ett högt "maskangrepps tryck").
Det finns även skonsammare avmaskningsmedel, om du tex har din katt inomhus hela tiden. Kattungarna får spolmaskägg direkt av sin mamma (om hon är får vara ute) via diandet. Spolmaskens ligger vilande och inkapslad i vävnaden hos katten och de brukar bli resistenta mot den i vuxen ålder.  Men om man inte maskar av den eller om maskangreppet är högt, eller om katten av någon anledning har sänkt immunförsvar, så kan de vilande äggen, växa till sig och gå in via levern och ut i blodbanan och kommer på så sätt till lungorna.
Där kittlar den slemhinnorna, så att djuret hostar upp och även sväljer ner och då har spolmasken hamnat på den plats där den vill vara, dvs i tarmen.
Det är där den växer till sig till fullt utvecklad spolmask och lägger nya ägg. Katten kan både kräkas upp spolmask och den kan även komma via avföringen. Spolmask smittar mellan katter via tex kattlådan, även människor kan drabbas av kattens spolmask och då i form av en infektion, som läker ut av sig själv, däremot kan INTE kattens spolmask utvecklas till fullvuxna maskar hos människan.
Så vid förekomst av spolmask, tänk på att göra rent kattlådan ordentligt!
Andra maskar som katten kan smittas av tex piskmask, band och hakmask där krävs det att katten har ätit ett värddjur som är angripet, tex en fågel, mus el dylikt.
Efter det att katten är 1 år, så avmaskas den vb, eller när ni ser spolmask, el små risgryn bak i rumpan. Att avmaska bara för avmaskningens skull rekommenderas inte längre.
Lite parasiter mår katten bra, det stärker kattens immunförsvar.
Så summa kardemumma så behöver en katt som utsätts för ett högt maskangrepp avmaskas oftare än en katt som aldrig jagar.
Däremot så är det alltid bra att avmaska katten en vecka innan den vaccineras mot kattpest/snuva, detta för att vaccinet skall ta ordentligt.
Observera att man rekommenderar gravida kvinnor att låta någon annan tömma kattlådan i möjligaste mån, för att undvika toxoplasmos, en infektion orsakad av parasit, som kan skada fostret. Värt att tänka på även om man rensar rabatter utomhus och katten varit där.

VACCINATIONER:
Våra kattungar är vid leverans vaccinerade vid två tillfällen mot kattpest/-snuva.
De vaccineras första gången vid 8 veckors ålder och får en ny dos 3-4 veckor därefter.
Vid ett års åder skall katten omvaccineras igen.
Därefter räcker det att vaccinera vart tredje år (enl vaccin-tillverkaren) får att ha fullgott skydd för kattpest. Kattsnuva kräver årlig vaccinering för att ha fullgott skydd.
Men även en katt som vaccinerats kan få kattsnuva/herpes, men får som regel oftast mildare symtom än en ovaccinerad katt.
Tack vare att kattägare blir bättre och bättre på att vaccinera sina djur, så är det
inte alls lika vanligt med kattpest som tidigare.

CHIP ELLER ID-MÄRKNING:
Chipmärkning är en ID-märkning av katten, som görs med ett litet mikrochip, som placeras i nacken. Chippet går sedan att läsas av hos veterinären och polisen, det görs med en chip-läsare och på så sätt kan ägaren hittas.
Nackdelen med ett chip är att inte många vet om att även katter kan ha chip och då kanske inte tänker på det om en katt tex blir upphittad.
Skulle däremot katten vara med om någon olycka och blir avlämnad hos veterinären eller polis, så hittar man ägaren med en gång.
ID-märkning kan även göras med en synlig tatuering i örat, som gör det lättare för oss att se att katten är ID-märkt. Nackdelarna är däremot att katten måste sederas för att tatuera in koden i örat, samt att den med tiden blir oläslig. 
Väljer man att ID-märka katten med tatuering, så görs det lämligast i samband med kastrering, då katten redan är sederad. ID-märkning ger även en lägre försäkringpremie.
OM ALLA ID-märkt sina katter eller om det blev lag på det (som det är på alla hundar), så hade vi sluppit alla övergivna katter som blir utslängda när de inte längre är söta, små kattungar.

FODER:
Katten växer otroligt fort under sitt första år och därför är det av största vikt att den blir serverad ett foder med hög kvalitet. Så köp ett foder i djuraffären och rata de foder som finns i mataffärerna för de är baserade på spannmål.
Katter är köttätare och inga vegetarianer!
Köp 10 kilos säckar så spar ni mycket pengar jämfört med köp av mindre foderpåsar. 
Ett bra foder i djuraffären, köpt i 10 kilos säck ger en dygns kostnad per katt på ca 5 kr. Mina katter äter EUKANUBA, det är det fodret som innehåller mest kött, den sänker även urinets ph-värde och har en låg magnesiumhalt för att motverka uppkomsten av urinsten.
Eukanuba är upprepade gånger testvinnare bland foder, men visst finns det andra bra alternativ också, som tex IAMs, Hills, Royal canin osv. 
Om ni ämnar att använda Eukanuba foder (gäller även Acana, Iams och Orijen) så kan ni registrera er som ny kund HÄR, så får ni 50 kr i registreringsbonus, skriv sedan in denna kod: K49R6 så får ni ytterligare 100 kr att använda när ni köper foder. Gäller en gång!

Katten skall äta kattungefoder upp till 1 års ålder, den behöver det för att växa ordentligt.
Ge inte katten matrester från middagen, det är både för salt och fett för katten och innehåller inte det en katt behöver. Givetvis kan du ge din katt lite "go" saker emellanåt, såsom rå nötfärs, lite skinka, rå strömming (enda fisken som katten kan äta rå) eller tonfisk på burk, etc.
Men GLÖM inte att det är bara för att fjäska lite för katten, för det är torrfodret som är dess basföda. Ger du för mycket av "go-saker" så är inte katten dummare än att den ratar sitt torrfoder för att få något godare.
Kattungar har känsliga magar så blanda inte för mycket olika saker, utan håll er till saker som ni vet att kattungen tål. Skulle de bli väldigt lösa i magen, så ta bort fodret och ev godis under några dagar och ge istället kokt kyckling/-fisk. Håll dessutom koll på att den får i sig vätska.
Katter skall heller inte dricka mjölk eller grädde, då de flesta katter blir dåliga i magen av det, pga laktosintolerans. De tycker däremot om och klarar av att dricka gräddfil, naturell youghurt och creme fraiche.
Katten skall alltid ha tillgång till färskt vatten och skall dricka ungefär 0,5 dl/kilo kroppsvikt och dygn. Har du en katt som dricker dåligt kan du prova att köpa en vattenfontän, vilket brukar locka katterna att dricka mer. De flesta katter tycker även om att dricka direkt från kranar, för de gillar som sagt fräscht vatten.
Tänk även på att inte servera mat och vatten i för smala, djupa skålar utan använd hellre breda och flata. Katter gillar nämligen inte när morrhåren (känselsprön) kommer i kontakt med kanterna på skålen.
Katter äter ofta och lite åt gången. Personligen så har våra katter fri tillgång på foder och för oss fungerar det bra.
Det är av största vikt att katten får i sig vatten och ett bra foder för att minska risken för urin/njur-sten. Vilket kan bli både en smärtsam och dyr erfarenhet!
Nu kan man även lätt beställa foder och annat från nätbutiker till ett bra pris och med leverans ända fram till dörren.

KÖNSMOGNAD:
Det varierar lite mellan raserna när en katt blir könsmogen, en del så tidigt som vid 4 1/2 månaders ålder, medan andra inte blir det förrän efter dryga året.
Det beror även på när under årstiden de är födda, då värme och ljus även spelar roll för könsmognaden.
En hane brukar vara något senare med sin könsmognad än honor. Våra katter brukar ligga någonstans mellan 9 månader och upp till året vid könsmognad.
Då luktar hanens urin mycket starkare, eller med andra ord "kattpiss" och han blir dessutom väldigt pratig, ibland till och med skrikig och vill gärna komma ut .
Från 6-7 månader går det bra att kastrera både honan eller hanen, vid denna åldern är de både fysiskt och psykiskt redo samt att de är ganska nära att bli könsmogna (om de inte redan blivit det). Kastrering är ett enkelt ingrepp, på hanen tar man helt enkelt bort testiklarna och det kostar ca 700 kr. Vänta inte för länge med kastreringen, så att hanen får för sig att börja markera inne, vilket inte alltid försvinner efter ingreppet.
Det är alltså bättre att kastrera hanen innan han blir könsmogen. En okastrerad hane går även mycket långt för en löpande hona och kan vara borta i 72 timmar och sedan komma hem som om inget hänt. De är även mer i slagsmål och lever ett farligare liv och så luktar de som sagt hemskt. Även på hon-katter heter ingreppet kastrering, men här tar man bort både äggstockarna och livmodern och det kostar ca 1300 kr.
Som tidigare nämnts så görs ingeppet från 6-7 månders ålder och honan behöver inte ha löpt innan hon kastreras och att honan skulle må bra av en kull innan kastrering är bara en myt.
Hur länge en katthona löper är väldigt individuellt, en del löper endast två dagar medan andra löper två veckor eller mer. Det är även individuellt hur ofta en hona löper, en innekatt kan i princip löpa varannan till var tredje vecka året runt (tills hon blir dräktig), medan det finns de katter som bara löper en gång/år.
Får katten gå ut så styrs löpet av ljus och värme. Om katten får gå ut, blir hon snabbt dräktig, för hanarna hittar henne med en gång.
Är det däremot en innekatt så kan den i princip löpa året runt eftersom den inte blir dräktig. Det mår inte katten bra av och kan utveckla en livmoderinflammation och dessutom är det frusterande för både honan och ägaren.
En katt som löper, blöder inte som exempelvis hundar, utan ägglossningen kommer igång i samband med att hanen penetrerar henne. Honan visar tecken på att hon löper genom att bli väldigt kelig, rullar sig framför fötterna, jamig och höjer rumpan i vädret samtidigt som hon lägger svansen åt sidan när man klappar henne över ryggen. Så här kan det se ut. Även en könsmogen hona kan kissa inne i frustrationen av att hitta sig en partner.
P-piller kan användas MEN det kostar lika mycket om inte mer att ge en katt P-piller under kattens livstid kontra kastrering samt att risken för inflammation i livmodern och brösttumörer ökar. Funderar ni på att skaffa kattungar med er hona, så BÖR ni vänta tills hon är runt ett år gammal,  innan dess är hon inte tillräckligt mogen att ta hand om en kull.
En katt är dräktig i 65 dagar, +/- några dagar. Honan kan mycket väl para sig med flera olika hanar, då hon löper flera dagar i streck.
En kull kan alltså ha flera olika pappor, om man bara släpper ut sin löpande hona utan koll. Tänk även på att en katt mycket väl kan tänka sig att bli dräktig igen så fort den kullen hon har är 6-7 veckor och ännu tidigare om kullen är liten.
Ta inte bara en kull med kattungar för att det är gulligt och med vilken hane som helst. Det finns redan för många katter som blir utslängda då de inte längre är kattungar. 
Skall man ta en kull ungar så är det vårt ansvar att göra allt för att höja kattens status! Det krävs en del kunskap för att göra ett bra jobb.

OHYRA:
Om katten får vara ute så kolla öronen regelbundet, så att inte katten har drabbats av skabb, vilket märks genom att katten kliar sig mer än vanligt och att öronen är smutsiga. Det sprids mycket lätt mellan andra djur i familjen.
Kattungar är mer mottagliga än vuxna katter. Har katten skabb så är den tidigare behandlingen enl nedan, numera behandlas den med Stonghold, som skrivs ut av veterinären: 1-2 droppar Frontline (för katt, finns receptfritt på Apoteket) i vardera öra, vänta några dagar, torka rent öronen och ge ytterligare 1-2 droppar i vardera öra, som åter igen torkas ut efter några dagar.
Katter som får gå ute drabbas även av fästingar, som i sin tur bär med sig farliga sjukdomar som vi kan drabbas av. SÅ använd Frontline eller dylikt i nacken på katten. Frontline skyddar även katten mot annan ohyra som loppor och löss.
Har du katten i sängen hos dig, så är det ännu viktigare att du skyddar den mot fästingar, för på så sätt skyddar du även dig själv och din familj mot de fästingburna sjukdomar som finns. Örthalsband och dylikt hjälper föga.
Gå igenom din katt ofta för att kolla ev fästingar, skabb och annan ohyra.

 

PÄLSVÅRD & KLOKLIPPNING:
Klipp klorna regelbundet, men se till så att ni inte klipper i pulpan för då blöder det. Skulle ni ha klippt i pulpan så är ingen fara skedd, utan ta antingen potatismjöl på pulpan eller en bit uppluckrad tvål för att stoppa blödningen. Låtsas sedan som inget har hänt, så att ni inte får en katt som är rädd för kloklippning. 
Kamma era katter regelbundet och gör det till en mysig stund, de mår bra av massagen och blir av med dött hår så att de slipper hårbollar. Vänj kattungen redan från början vid pälsvård så kommer ni inte ha problem när katten väl blir fullpälsad.
Allra viktigast är det att kamma ordentligt under vintern/våren då pälsen är som tjockast, så att den inte tovar igen. En ungkatt har en besvärligare päls att sköta och den bildar lättare tovor än en vuxen katt. Om katten har fått tovor som ni inte kan kamma bort, trots spraybalsam och dylikt, så får ni klippa bort tovan. En tova växer om den inte tas bort och till slut kan det bildas sår i huden. Det händer ganska ofta att människor tar sina katter till veterinären för att söva dem och raka av pälsen pga dålig kamning. Så gör kamningen till en mysig stund som ni gör regelbundet!   
Har du en innekatt, så kan den behöva kattgräs, för att bli av med hårbollar. Men det allra viktigaste är att du som ägare borstar bort död päls.

 

FÖRSÄKRING:
Försäkra era katter, det är en billig investering ifall olyckan skulle vara framme.

 LYCKA TILL!  

 

 

Här nedan får ni gärna lämna en kommentar om vad ni tycker om hemsidan eller om det är något ni undrar när det gäller katter och tryck gärna på gilla knappen, för att sprida Kattdags hemsida.Facebook .

Facebook 

KATTDAGS PÅ FACEBOOK:

NYHETER:

Skydda er mot fästingburna sjukdomar!

Vill du ha Kattdags nyhetsbrev?

Nyhetsbrevet håller dig uppdaterad om vad som händer här på Kattdags.

Du kan när som helst avsäga dig nyhetsbrevet och det är givetvis gratis.
Skriv din mejladress nedan och tryck på prenumerera.

Använd gärna min banners för att länka tillbaka till KATTDAGS

arizona-6-redigerad-1.jpg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)